maandag 22 september 2008

Airborne, de springers.

Afgelopen zaterdag 20 september was de 64ste herdenking van operatie Airborne. Als onderdeel van die operatie zijn 10.000 parachutisten boven de Edese hei gedropt. Elk jaar wordt deze dropping herdacht met een fors aantal parachutisten dat dan nog eens de sprong maakt. Jarenlang sprongen er ook nog een aantal krasse knarren, mannen die in september '44 ook naar beneden kwamen. Weliswaar in tandemsprong maar zij nog steeds liever dan ik. Vorig jaar sprong de laatste, dit jaar wilden er nog wel een aantal maar het was niet meer verantwoord. Eind 80 begin 90 jaar oud en dan nog willen springen om je maten te herdenken. Wat moet dat een vreselijke periode in hun leven zijn geweest. Iets waar ze nu met trots en ontroering op terug kijken. Iets wat wij niet kunnen bevatten.

Samen met Roeland, Bart en Gerard ben ik naar de hei geweest om de springers te fotograferen. Ik heb niet actief door de mensenmassa heen gelopen dus markante koppen met rijen lintjes zul je niet tegen komen. Wellicht volgend jaar tijdens de 65ste herdenking.

Klikken maakt de foto 1200 pixels groot, terug via "back" in je browser.
















5 reacties:

Gerard van Dongen zei

nicez

Wel lekkere blauwe lucht he_

Jacko zei

Ik vind het persoonlijk net iets te blauw. In verhouding met het viegtuig dan ook natuurlijk. Altijd lastig belichten.

Chris Gerrist Fotografie zei

Hehe.... dat was wel even wachten geblazen.

Even een correctie.

5200 dappere mannen zijn daar gesprongen en werden opgewacht door ruim 9000 Duitse militairen van de 10e SS panserdivisie. Deze waren daar toevallig gestationeerd.

Een mooie serie verder hoor. Dit was het wachten waard. Net als Gerard let jij ook weer op de details. Erg mooi.

Chris

Jacko zei

Dan zijn sommige zeker 2 keer gesprongen? Ik las hier in de krant toch echt 10.00. Maar goed, hoeveel het er ook zijn ze deden het toch maar!!

Chris Gerrist Fotografie zei

hahaha... ja, twee keer :D

http://nl.wikipedia.org/wiki/Slag_om_Arnhem

Maar goed, dit kan ook ieder naar zijn eigen goeddunken aanpassen.

Chris