dinsdag 23 september 2008

Oosterbeek, war cemetery

Na de luchtlandingen zijn we doorgefietst naar Oosterbeek. Naar de War Cementry om precies te zijn. Hier liggen in totaal 1.700 gesneuvelde militairen. De dag na ons bezoek was er een grote afsluitende ceremonie dus alles was tip top in orde. Er werden veel oud strijders en andere mensen verwacht.

Als je zo rondloopt zie je soms bizare namen: J.W. Hope. Hij sneuvelde maar gaf ons hoop. Het gedicht onderaan zijn steen vind ik heel mooi.

I miss your smile
your loving ways,
with you I spend
my happiest days.

Of het graf van William Gregory. Dat met die twee rozen op de voorgrond. Overleden in 1988 op 80-jarige leeftijd. En dan niet in je thuisland begraven willen worden maar in Oosterbeek, tussen je maten. Wat moeten die mannen mee hebben gemaakt om zo'n band met elkaar te hebben.

Zondag na de ceremonie zijn we nog even geweest. Nu met de kinderen zodat ook zij zien en weten wat er in ons land, en in onze directe omgeving, is gebeurd. Ik sprak daar de voormalige directeur van het Airborne museum. Hij vertelde dat er vorig jaar nog een stoffelijk overschot was gevonden dat ook nog geïndentificeerd kon worden. Vanuit Engeland kwamen soldaten en oud strijders over om de man met militaire eer te begraven. Zo in het dagelijks leven is het iets wat voorbij komt in de krant en waar je niet al te veel aandacht aan schenkt. Maar als iemand je het verteld en je staat aan dat graf dan raakt het je. Mij wel tenminste. Diep...

een klikje maakt de foto 1.200 pixels groot, terug via "back" in je browser.














3 reacties:

Chris Gerrist Fotografie zei

Hoi Jacko,

weer een indrukwekkende set foto's. Op zo'n dag besef je pas wat er zich allemaal rondom Arnhem heeft afgespeeld. Er zijn een aantal films gemaakt over deze slag gemaakt. Ik ken er zo twee. Heb ze ook beide gezien. Vooral de tweede is heel indrukwekkend. Deze is vlak nar de oorlog gemaakt.

1) Een brug te ver
2) Theirs Is the Glory

Chris

Jacko zei

Een aantal jaren terug is de eerste film die jij noemt hier op de hei afgespeeld in de buitenlucht. Groot doek, een paar duizend stoelen en evenzoveel mensen. Zelf ben ik niet geweest maar Annemieke wel. Zeer indrukwekkend zo op de plek waar het allemaal begon zo'n film kijken.

Gerard van Dongen zei

Fraai. Went nooit dit soort locaties. Juist daarom de moeite waard om het regelmatig te doen en door fraaie foto's aan andere t elaten zien hoe indrukwekkend het is.
Goed gedaan!