zaterdag 27 december 2008

Voedselbank.

In deze voor mens en dier zo barre tijden hebben wij hier in huize Morren van de nood een deugd gemaakt.

Sinds jaar en dag smeken de grutto's om eens een echte wilde kokosnoot te mogen proeven. Niet van dat kunstmatig gekleurde kokosbrood uit Harderwijk, nee echt eerlijk onvervalst kokos. Zo uit de noot. Vandaag was ik bij de groentenboer voor de dagelijkse vitamines en daar lag zowaar een doosje van deze vrolijke noten ons aan te staren. Het nootje liet zich gewillig afrekenen en lag prinsheerlijk tussen de appels (Rubens) en de sinaasappelen (de Drie Vrouwen) in het plastic tasje. Naar huis togen wij met gezwinde spoed, so far so good.

Thuisgekomen vlot de boormachine tevoorschijn gehaald en de drie gaatjes aan het spitse einde van de noot voorzichtig maar doortastend doorboort. Triomfantelijk togen wij naar binnen alwaar wij het aanwezige kokosnat in een glas goten. Het was welliswaar slechts een schamele hoeveelheid maar toch, het was origineel kokosnotensap!!

Aniek kon het sap niet waarderen en nadat ik slechts één klein teugje had genomen heb ik de rest aan Aron gelaten. Die eet en drinkt immers alles. Maar ook hij was niet enthousiast.

Dan de noot kraken teneinde het vruchtvlees, de copra, te kunnen nuttigen. Noot in de bankschroef geklemd, forse zaagsnede dwars over het spitse einde gemaakt en de noot daarna haaks op de zaagsnede weer in de bankschroef zetten. Enige ferme draaien aan de zwengel en er spatte een mooi deel van de harde buitenzijde van de noot.

Weer naar binnen om uit deze scherf het kostelijke tropische vruchtvlees te kunen proeven.

De rest van de kokosnoot hangt nu buiten met een klodder pindakaas in z'n ingewanden om het nog enigszins smakelijk te maken voor de vogels.


4 reacties:

Chris Gerrist Fotografie zei

Tjonge, wat een lange verhalen schrijf jij.

Maar die vogels niet te veel verwennen anders worden ze lui.

Straks komt de locale zwerver en neem die ook een hap uit deze overheerlijke noot.

Chris

Jacko zei

Lang? Ik kort ze in!! Altijd al leuk gevonden om verhalen te schrijven.

Lokale zwervers zijn al geweest. Noot hangt onaangeroerd.... :-)

Het smaakte echt werkelijk nergens naar dat spul. Was alleen maar taai en ranzig volgens Aron.

FRANK103 zei

Wij kopen daarom altijd kokosnoot in zo'n papiertje met een laagje smaakvol chocolade (ook een groente, van bonen!) eromheen.

Bounty!

Aanrader Jacko, je zal per ongeluk maar in het parket boren in de jacht naar kokossap. Dan is een pak kokossap bij de AH een stuk goedkoper!

Jacko zei

Met Guppa vloeibaar hout wordt alles weer opgelost Frank.

Maar dat van met die bonen is een goede tip. Bedankt.